Baking lagi - Resepi Kek Chocolate Moist Kukus Simple - Fatihah Fazlin

Rabu, 10 Jun 2020

Baking lagi - Resepi Kek Chocolate Moist Kukus Simple

Assalamualaikum.



Resepi Kek Chocolate Moist Kukus Simple | Nik tak pandai nak baking kek pun sebenarnya, tapi sebab suka makan and kalau beli nik akan fikir banyak kali. hahaha. Kedekut punya pasal. Takdelah kedekut mana pun, nik kalau bab makan okey tak sayang sangat duit. Asalkan puas makan. 

Cuma, sebab dua menjak ni jadi rajin dengan sendiri nak buat kek lah, nak buat kuih muihlah. Dah alang alang rajin, bahan pun tak rumit nak cari, kita onnzzz! 

So jadilah Chocolate Moist Cake paling senang dan simple. Btw, ni resepi kukus ye sebab nik suka makan kek yang kukus lebih lembut.

campuran bahan A. Maap comot sikit. hehehe



campuran bahan B setelah diayak.

Bahan C diblend. Nik memang blend lama. Tu putih melepak tu.


buat dalam tupperware kecil untuk anis bawak bekal rumah pengasuh. budak tu suka sangat makan kek.
 

Bahan A.
1 cawan gula halus
1 cawan serbuk koko
1cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 susu pekat manis - nik kurangkan sikit, tak nak manis sangat

Campurkan semua bahan A ni then masak atas api kecil sampai semua dah sebati elok.

Bahan B.
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Ayak semua bahan B dalam bekas berlainan.

Bahan C.
3 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanila

Yang ni nik tuang je semua dalam blender, lepastu blend sampailah campuran tu jadi putih untuk hasil kek yang thorbaikkkk.
okey.. Dah siap sediakan semua bahan A,B, dan C, korang dah boleh mula. Masukan bahan A ke dalam bahan B. (Pastikan mangkuk bahan B sedikit besar ye). Kacau sebati.

Masukan bahan C. Boleh gunakan senduk biasa untuk kacau, tapi nik guna wisk. Adunan lebih mudah sebati dan tak berketul.

kejadian bila dah siap kukus. Lembut je! 

In the same time, kita panaskan periuk kukusan. Masukan adunan tadi kedalam bekas yang korang suka. Loyang ke, bekas kecil-kecil ke. Mana-mana pun boleh, ikut suka hati. Kukus dalam 15 minit je. Angkat dan sejukan, lepastu boleh buat topping.

tadaaaaa. rupa kek coklat moist bila dah siap. Sedap sungguh! 

okeyhhh. letak 1 lagi gambar. yang tengah menaip ni telan air liur jer.

Untuk topping nik double boil:

2 sudu serbuk koko
3 sudu susu pekat
3 sudu susu cair
2 sudu majerin

Then, nik taburkan sikit manik warna warni nak nampak lebih meriah. hahaha. jadilah kek coklat moist kukus yang simple dan senang ituu..

sekian. 




Tiada ulasan:

Komen membina dari anda digalakkan dan di dahulukan dengan ucapan terima kasih.

@templatesyard