2022 - Fatihah Fazlin

Isnin, 14 Mac 2022

Positif Covid-19!

 Assalamualaikum.


Positif Covid-19! Akhirnya kan, terkena jugak dengan jangkitan Covid-19 ni. Kita kalau boleh dah mengelak sehabis daya dah, tapi mana mampu nak menolak ketentuan Allah. Gituhh. 


Macam mana boleh positif? 


Nik pun sebenarnya tak pasti dapat dari mana. Balik kampung jumpa mak sebab mak baru balik dari umrah, tapi adik beradik lain dan abah semua negatif. Padahal dorang yang lagi lama duduk kampung dengan mak. 

Hati nik kuat dok kata dapat dari pusat pemindahan banjir. Yup. Rumah nik kena banjir baru baru ni. So dua malam jugak kami berkampung kat PPS. Walaupun kat PPS tu nik, suami dan anak duduk je dalam khemah khas. Kami tak de pergi berkumpul atau berbual dengan sesiapa sebab memang nak jaga benda ni lah.

Cuma, dah nama pun tempat pemindahan kan, bilik air of course berkongsi ramai-ramai. Nik rasalah mungkin kat situ kami terjangkit. Wallahua'lam.

Sakit tekak tanda awal positif Covid


Kami kat PPS 27 dan 28 Februari. 1 Mac tu nik rasa sakit tekak. pagi tu still boleh tahan lagi, petang nak ke malam tu Ya Allah.. Tuhan je tahu peritnya macam mana. Rasa macam kena hiris dengan pisau hidup-hidup. 

Esoknya nik kene kerja. Hati dah tak sedap. Malam pun tak boleh tido langsung. Pukul 5 pagi nik buat sendiri test, Guna test kit yang saliva test tu. Memang suami nik dah beli stok siap-siap kat rumah.  Tak tunggu lama pun, terus keluar 2 line! Positif covid-19 dah aku ni! Macam tak percaya ye. 

Officially covid fighter dah. Kena update MySejahtera. Upload test kit yang positif tu.  Kena  jawab soalan-soalan kat situ.

2 Mac Nik dah mula tak berdaya dah. Tekak sakit. Demam. Rasa sejuk tapi panas. Sakit kepala. Sakit badan. Terutama bahagian pinggang ke bawah.  Mata tak boleh nampak cahaya, sakit.  Dua hari pertama memang ngeri. Nak bangun ke tandas pun dah tak mampu. 

Hari ke 3-5 nik dah mula membaik. Kepala dah tak sakit. Nik makan vit c tiap hari, panadol, ubat batukk, air kelapa muda campur garam, air lemon campur cengkih, kurma pun banyak nik makan.  Masa ni masih ada deria rasa dan bau.

Masuk hari ke enam, nik dah mula takde deria bau. Tapi okeylah sebab demam pun dah okey. Kepala dah tak sakit. 

Hari kelapan kena masuk kerja dah. Sebab kan sekarang kuarantin cuma 7 hari je. Hari last tu nik test dah negatif. So tak risau sangat dah nak kerja. 

Dah sihat, result pun dah negatif, esoknya terus ajak papa anis g pantai. Lemas betul duduk rumah seminggu tak keluar mana-mana. Dapat tengok pantai dalam sejam, baru rasa rileks sikit.



Sekarang alhamdulillah nik pun dah okey. Cuma tekak je masih lagi berkahak, tak nak hilang-hilang. hahaha. 


Isnin, 14 Februari 2022

Pengalaman Sungguh! Anak masuk hospital.

 Assalamualaikum.


Anok juruh ibu. Kesayangan ibu selamanya dunia akhirat.


Pengalaman Sungguh! Anak masuk hospital

Ni pengalaman kali pertama anak kena warded nik. Dah nama blogger kan, kena tulis kat sini jugak. Biar satu hari nanti Anis Farhana buka blog ibu dan baca.

Anis Farhana petang khamis dah start selsema. Selsema biasa je. Nik tak buat apa-apa pun sebab dia kemain aktif manjat sana manjat sini.

Sabtu pagi badan dah mula panas, nik call papa anis. Nak minta dia balik awal sikitlah, nak bawak Anis ke klinik. Mula-mula plan nak ke swasta je, tapi dah pergi swasta semua tak terima pesakit yang ada gejala demam, batuk, selsema. Hanya 1 je klinik yang terima, tapi tutup.

Ni masa kat Emergency. Sian anak ibu.

Dapat keluar rumah petang tu, anis nampak okey sikit. Bawak dia jalan-jalan naik kereta tengok pantai. Maghrib balik ke rumah semula. Dia macam dah okey. Tapi papa anis tetap nak bawak ke hospital. Nik okey je. Asalkan anis sihat.

Lepas dah solat apa semua, nik perasan nafas anis macam laju. Laju sangat! Lain dari kebiasaannya. Anis macam susah nak nafas biasa. Dalam dia tarik. 

Rasa macam nak terjun tangga terus ke hospital. 

Sampai kat emergency, kat kaunter Triage 1 Medical Assistan yang nik kenal check Anis. Dia terus suruh masuk kat tempat asma. Doktor datang tengok Anis, bila dengar doktor pun cakap macam runsing je, nik terus nak nangis. Hati tisu betul kalau bab anak ni. 

Kena Transfer HSNZ

Sebab nafas anis laju(lebih kepada dalam sebenarnya) pastu ada "wheezing doktor nak masukkan ke wad. Nik okey jelah walaupun sebenarnya kalau boleh tak nak masuk wad. Nak masuk wad, kena swab dulu. Bab swab ni satu hal. Sakit takleh nak bincang kali ni. Mak dengan anak, dua-dua kena.

Anis Farhana first time kena masuk ward. Sampai ke HSNZ pulak tu. Sedih ibu. Kat sini sekali lagi masuk kecemasan. Nik terpaksa tinggal anis sorang untuk pergi daftar masuk wad. Punyalah kuat dia meraung. Papa anis memang nik tak bagi ikut, sebab tak boleh nak masuk jugak kalau datang jauh-jauh.  

Kat HSNZ macam sejam sekali nurse/doktor datang ke katil. Hari pertama tu lemah je. Makan tak nak. Tido pun kejap-kejap je. Makan hospital bagi pun ibu yang habiskan. Tapi alhamdulillah, anis cepat sihat. Sekejap je duduk kat wad. Ibu punyalah seronok bila doktor kata dah boleh balik. hehehe

Hari boleh keluar wad tu, punyalah aktif. Macam orang tak sakit dah. Dia boleh terjun dari katil hospital yang tinggi tu. Nak luruh jantung ibu dia. 

ni masa dekat HSNZ dah. Ibu siap daftar, doktor dah pasang semua wayar tu kat badan anis. 



Tidur keletihan. Asyik buang je neb yang kena pakai tu.


ni masa dah sihat sikit. suruh ibu gambar tangan dia. Cerdik.


Apa tengok-tengok? hahah ni nak balik dah turun dari wad. 
Tunggu papa datang, park kereta punyalah jauh, papa anis suruh je tunggu sini. Teduh sikit.



Selasa, 8 Februari 2022

Tempat Menarik Besut, Terengganu | Pantai Beting Lintang

 Assalamualaikum.


Sibuk sangat seminggu dua ni sampai tak sempat nak menaip kat blog. Padahal dah berazam dah nak menulis kat sini lebih banyak untuk 2022 ni. Takpe, kita try semampu yang boleh. 



Pantai Beting Lintang 

Ini kali kedua nik sampai di kawasan Pantai Beting Lintang ni. Kali ni sempatlah snap gambar sebagai kenang-kenangan nak letak kat blog ni. Masyaallah kawasan sini memang semua sudut dia cantik. Dalam gambar cantik, depan depan lagi cantik. Sesuai sangat untuk kita picnik tepi pantai dengan family. Ambik angin petang duduk tepi pantai sambil makan keropok lekor. Fuh.. seronok sangat! 


Nik singgah kedai makan dulu. Perut tengah lapar kan. Sekarang dah banyak kedai-kedai makan dibuka kat kawasan pantai ni. Berderet kedainya, Tinggal kita pilih je nak masuk kedai mana. Macam macam dekorasi kedai which is memang menarik sangat, pelancong datang pun akan seronok. 


Nik cuma singgah kedai yang tak ramai orang sangat. Yelah sebab weekend kan, takut jugak dengan si covid yang tak mahu lenyap ni. Masuk kedai pak cik mak cik ni. Ada satu meje je yang ada orang.  Kedai dia macam warung je, tapi menarik sebab dia bina wakaf macam kat bawah ni. Seronok la ,makan meggi celup betul-betul tepi pantai. 


Maafkan muka ibu anis tak semengah. Keluar rumah muka togel je. Anis tak sihat tu, tu yang berpeluk je dengan ibu. 


Comey la hor, wakaf tempat nak makan pun. Gambar muka papa anis kabur tu kira halal lah, asalkan boleh nampak full wakaf tu.

Order meggi celup sor, meehun sup sor, teo beng sor, tea o panas sor. Padey lah.

Anis sekali lagi tak nak disnap.

Kawasan kampung beting Lintang dah ni. Ambik gambar dari dalam kereta je.



Ada sungai dan bot-bot nelayan. Papa anis ajak turun ambik gambar kat bot tu, tapi nik malas sebab anis pun dok meragam. 

Ramdom nik ambik gambar tepi tepi jalan. Ni pukat ke apa ek?

Ni macam sesuatu benda untuk penduduk situ buat keropok nik rasa. Rasa-rasalah. Tak ingat bertanyalah pulak hari tu.

Nik ada baca sikit info jugak, kawasan kampung Beting Lintang ni tempat orang dok buat budu. Pastu  korang datang boleh beli makanan laut segar kat sini. Ada beberapa kedai nik perasan. Katanya fresh dari laut nelayan bawak kedarat terus jual. 

Kalau kata nak stay area sini, korang boleh google homestay. Nik nampak ada banyak yang sediakan penginapan homestay. Kalau hotel macam takde. Area kampung kan, biasalah. Agak jauh jugak dari pusat bandar.  Kalau korang betul-betul nak cari ketengan dunia, kat sini sesuailah.


Kedai makan jugak ni, tapi masa nik pergi tak bukak lagi. Rasanya masih dalam construction lagi. Dah siap nanti mesti cantik. Pagar kedai boleh jadi tempat untuk korang ootd, hahaha


Masuk kedalam sikit. Jalan pun dah tak berturap. Banyak pokok-pokok rhu kat sini. Port bergambar untuk koranglah! hehehehe.


Budak kampung je. Syukur boleh tengok pantai tiap minggu. Hilang serabut di kepala.

Papa anis konon nak ambik gambar astetik. Layannn

sayangnyaaaaa.

Nampak estatik, ibu ambik gambar lah. Walaupun rumah buruk takde orang duduk. heheheh

Tunggu je orang sampai.

Overall, nik suka sangat dengan suasana dan pemandangan pantai sini. Tapi... sampah sarap banyak sangat-sangat. Korang kalau datang tempat ni tolonglah.. tolong sangat jangan buang/tinggal sampah sampah tu merata. Bawak lah masuk kereta kalau  takde tong sampah.  Bila sampah melonggok kita salahkan majlis/pbt sebab tak jaga, tapi kita tak sedar yang sampah tu datangnya dari tangan kita.

Hahhh. sekian ucapan YB hari ni. Nanti datang terengganu, singgah di Besut jangan lupa terus ke Pantai Beting Lintang. Korang google maps je nak ke sini. Pasti jumpa. 




Khamis, 27 Januari 2022

Try Queen Manggo, sedap ke tak?


Hi. 


Lama dah dok usya  stall Jus Mangga tepi jalan ni. Stall Queen Manggo. Tapi takut nak try sebab nik jenis tak suka buah mangga dijadikan air atau jus. Makan buah gitu je yang sedap. 


Sebab teringin sangat nak rasa kan, balik kerja tadi nik singgahlah kejap. Nak merasa sangat-sangat dah tekak pun, dengan cuaca panas lagi. Rasa macam syok je kalau dapat minum sejuk-sejuk.


Inilah rupanya Queen Maggo tu. Nik beli bekas kecil.



Nik beli cup kecil je. Untuk rasa dulu. Kalau sedap nanti beli yang besar pualk. So dari segi rasa bagi nik kureng sikit. Manggo banyak, aiskrim pun dalam kuantiti yang okey, cuma bagi nik kalau dia tambah susu ke sikit bagi rasa lemak gitu, akan lagi sedap.

Harga pulak hanya RM4 sahaja. Buah mangga kan mahal. Mungkin kalau dia letak susu nik akan beli lagi. hehehe





Selasa, 25 Januari 2022

Pengalaman Bersalin Anak Pertama, Part 2

Assalamualaikum.

Pengalaman Bersalin Anak Pertama, Part 2 | Fuh.. Lama sungguh nak siapkan entry bersalin Part 2 ni. Anis Farhana anak ibu pun tahun ni dah nak masuk 4 tahun. Bulan 3 nanti dah nak sekolah dah. Punyalah peram kat draf tu.  Dah taip lama dah sebenarnya, tapi ada part-part yang nik rasa tak sesuai, lepas tu nak edit tu yang malas. Tak sampai seru orang kata.  Ni nik dah finalise ni, okey dah kot. Selamat membaca korang. :)


KENANGAN BERANAKAN ANIS FARHANA

Gambar terbaru anis farhana, 3 tahun 5 bulan. 


Pengalaman Bersalin Anak Pertama, Part 2


Tepat jam 9.10pm Anis Farhana keluar dari perut ibu. Tung tangtung tang, papa anis iqamatkan ambik gambar sekeping dua yang mana kena tegur dek misi.. haha. mana boleh ambik gambar @ video kat hospital kerajaan kan. 

Dari awal yang bersalinkan anis adalah nurse baju biru(sister). Ada dua orang dalam bilik bersalin tu. Nik dah lega dah anis keluar, rasa macam dah settle hutang dah. hahaha. 

Tapi part nak keluarkan uri pulak jadi masalah sampaikan kena bawak ke hospital berpakar. 

Sister cuba nak keluarkan uri secara biasa, which is urut urut sikit bahagian perut. lepastu tarik tali pusat yang teringgal. 

Nak dijadikan cerita, uri terlekat takleh nak bwak keluar. Sister panggil doktor. Tapi doktor pun tak leh buat jugak masa tu.  Diseluk oleh misi dan doktor hidup-hidup masa tu.

Kena Transfer ke Hospital Lain


Mungkin dalam setengah jam, terus dorang decide nak refer nik ke hospital berpakar. Agak jauh ye, dalam 45minit perjalanan biasa. Tapi nik naik ambulanslah. Terhuyung hayang atas ambulan tu. fuhhh. Baby masa tu doktor pegangkan. Korang bayangkanlah, kan waktu ni raya haji ke dua, ramai yang dah otw nak balik ke Selangor/Kl. Jalan memang sesak habis suami nik bagitau. NIk sendiri pulak tak perasan berapa lama atas ambulan. Tau tau sampai.

Dah sampai tu, terus dibawa masuk kecemasan(ED)/LR. Yang sebenarnya nik sendiri tak tahu nik kat department mana masa tu. Yang pasti, semua orang sibuk dan kecoh. Nik dikelilingi ramai giler misi dan 3 orang doktor. 

Doktor yang paling senior(nik rasa dan paling garang dengan HOnya)memcuba seluk sekali lagi..dua kali lagi.. kali ketiga nik meraung. Sakitnya Allah je yang tahu. Lebih sakit dari beranak tadi. Lepas tu doktor decide nak bius. Sebelum bius, nik ditambah 1 beg darah, kena dimasukan air. 

Nik redha jela masa tu, punyalah sakit doktor sorang tu nak cucuk masa nak masuk darah. Uri pun nak tak nak, kena keluarkan sebab akan ada masalah lain lagi kalau tak bawak keluar. 

Lepas kena bius, nik dah sedar apa-apa dah. Anak pun nik tak tahu dorang letak kat mana. Tau-tau pukul 1 atau 2 pagi, nik tersedar semua sebab dengar baby menangis. Dalam hati, "eh tu macam suara baby aku". Naluri mak mak kan, walaupun dengar suara baby sekali je masa keluar, tapi boleh rasa. Mintak dengan staf situ nak tengok anak. masa tu masih di tempat yang sama. Dia bawak anak nik duduk atas dada. Seronoknya dapat pegang anak. Allah saje yang tahu rasa seronok masa tu. 

Nurse tu baik je, dia ajarkan nik menyusu, ajar nik cara nak letak baby kat sisi untuk menyusu. Baby pun dah dapat susu terus senyap. Walaupun nik tahu, susu tak keluar pun masa tu. 

Pagi dalam 7am, nik gagahkan diri bangun dan bersihkan badan, pun ada misi tolong. Toilet ada tak jauh pun.

Alhamdulillah Baby pun okey.


Lepastu, nik dibawa ke wad dengan kerusi roda. Alhamdulillah semua dah okey masa tu walaupun rasa sakit sangat. Susu pun kurang, panggil mak sedara urutkan kat hospital tu jugak. hahahhaa. tak menyabar ye. Cuma baby kena kuning sikit, dan kena tinggal dalam 3 hari kat wad. Yang lain-lain semuanya ok. Alhamdulillah. 


TAMAT. HAHAHAHAH


Baca part 1 kat  ->  Pengalaman bersalin part 1

Isnin, 17 Januari 2022

Rumah idaman ke tu...

 Assalamualaikum.


RUMAH IDAMAN KU 2022 GITEWWWWW..


Korang mesti ada rumah idaman masing-masing kan? Nik dulu-dulu teringin nak duduk rumah tinggi, ala macam kat KL tu..apartment ke, condo ke. hahaha. Nampak macam seronok je walaupun tak sedar yang diri ni gayat! 


Tapi pendamkan jelah hasrat nak duduk rumah atas awan ni, kat tempat nik duduk ni semua duduk atas tanah. hehehe. Takde pemaju buat rumah atas awan kat sini. Kita berangan dululah. Tak pun kuburkan terus. hahaha


Nik ada banyak reka bentuk rumah yang nik suka sangat. Dah save siap-siap kat fon incase ada rezeki nanti nak bina rumah sendiri. Amin. Insyaallah. Berangan takyah bayar kan?  Kalau ikutkan nik lebih suka rumah rumah ala-ala orang putih, lebih tepat lagi mordern farmhouse. Nik suka sangat! Cuma dah kita kat malaysia ni kena ikut cuaca dan keadaan sinila. 


Lima gambar pertama ni antara design mordern farmhouse omputeh yang nik berkenan sangattttt. Design ni nampak simple dan kemas bagi ni, tak banyak kerugian ruang kalau macam ni. Combination colour pulak, just two colour. Hitam dan putih / dark grey dan putih. Tak kisahlah putih macam mana, tapi kalau gabung dengan hitam ni, konfirm orang lalu dua kali toleh. ehhhh. *Ni mesti buat rumah nak menunjuk ni.*

Comey toksoh royak la. Kalu ado pitih buat selaluh.

Kecik macam ni cukuplah kan. Untuk 3 4 orang tido. Walaupun malaysia panas tetap jugak nak salji malji. Sekali lagi berangan itu percuma. Kenapalah diperhatikan salji tu, sedangkan design rumah tu fokus utama.


Cermin sebesar alam ni buat senang takut je sebenarnya, Yelah kat Malaysia kan banyak hantu. Kang berkelibat sikit terus pindah rumah. Tapi semestinya rumah jadi terang benderang. Jimat letrik takyah on lampu.


Ruang masuk cantik macam ni mesti rasa nak duduk rumah je kan.


Ini pun simple. Tapi nik berkenan dengan entrance dia tu. Tak perlu pintu besar-besar sampai atap pun kan? Tapi lain orang lain citarasa. Ada sesetengah orang suka rumah yang lebih kemelayuan. Ada orang suka yang morden petak-petak tu. Ada yang lebih suka design rumah thai. 


Gambar-gambar rumah kat bawah ni pulak, design yang nik berkenan yang ada kat Malaysia. Nik save banyak design rumah kat hp so tak de link untuk bagitahu sumber gambar. Sorry. Tapi kebanyakan rumah-rumah ni viral kat fb sebab cantiklah. Memang cantik pun kan?

 
Rumah ni nampak dari luar pun dah besar, luas.  Warna warna kegemaran sangat ni.



Ni lukisan 3d kontraktor, mungkin sekarang dah siap kot kot tuan rumah dah masuk. Inspired dari design farmhouse jugak ni nik rasa. Ada vibe dia kat situ.

Ni hari tu viral rumah ala-ala farmhouse. Kalau korang terbaca tak silap owner dia share interior design lagi. Memang cantiklah. 
Lari sikit dari tema farmhouse untuk rumah ni. Banyak design morden gini kat Malaysia dah kan? Nik kenan jugak. Simple je. Tapi warna cat akan main peranan sangat. 

Umur dah nak masuk 30 dah ni, tapi takde rumah lagi.. hemmm. okey ke tak okey? Ada orang risau umur dah makin lanjut tapi masih belum memiliki rumah lagi. Ada orang rilek-rilek je. Bagi nik, ukur baju kat badan sendiri je. Hanya kita yang tahu kemampuan diri kita. Hanya kita yang bersusah payah untuk diri kita. So tak perlu nak memberatkan fikiran atau tertekan dengan benda macam ni. 


Harap-harap tak lama lagi tercapailah impian nik nak ada rumah kecil sendiri nanti.  Insyaallah. Amin. Korang doakan jugak tau. hehe.


Isnin, 10 Januari 2022

Resepi Kuih Tradisional Poli Ubi

 Assalamualaikum. 


             


Poli ubi kuih kegemaran terbaru nik. hahaha. Hari tu cari barang basah kat pasar pagi, suami beli kuih poli ubi ni. Macam biasalah, nik kalau dah sekali makan, lepas tu tersuka, kena makan lagi.  Dok teringat ingat kuih ni, cari pasar pagi takde, pasar malam takde, gerai tepi jalan takde. 


Puas dah cari, mulut rasa nak makan, nik fikir, baik buat je sendiri. Nik terus google resepi. Almaklumlah, nik masak semua pakai google je. 😅 Bahan-bahan nak buat pun ada, kebetulan kawan suami bagi ubi kayu. 


Poli ubi ni tak susah pun nak buat, kalau ikut resepi ni confirm jadi. 


Bahan-bahan Poli Ubi. 

🔸Ubi kayu

🔸Garam secubit

🔸Gula 2 sudu setengah

🔸 Sedikit air

🔸 Kelapa

🔸 Daun pisang


Bahan untuk pencicah. 

🔸Nisan kerek/gula melaka 

🔸 Sedikit air

🔸 Daun pandan 2 helai


Cara-cara membuat poli ubi. 

1. Mula-mula parut dulu ibu kayu. Nik guna dalam 2.5kg ubi kayu dapat dalam 5 ke 6 cawan selepas dipaarut.  Dah parut ubi, perah buang air ubi tu. 


2. Masukan gula dan garam. Nak kurangkan gula pun boleh. Gaul sebati. 


3. Dah sebati, masukan elok-elok dalam daun pisang yang siap cuci bersih. Lipat macam buat tepung bungkus tu. Lepastu kukus dalam 15-20minit.  Nak pastikan ubi dah masak ke belum, cucuk dengan garfu/lidi. Kalau tak lekat tu, dah masaklah tu. 


4.  Dah masak boleh potong segi empat kecil macam dalam gambar nik tu. Lepastu, golekan dia dalam kelapa. 


5. Siap. Boleh buat air nisan(air gula melaka). Didihkan dua gelas air bersama  nisan 2 keping(yang jenis bulat-bualt nik guna). Kalau nak pekat kurangkanlah air ye. Boh daun pandan sekali, bagi sedap aroma nanti. 





Maka, makanlah nik dengan tak ingat dunianya bila dah siap. hahahha. Poli ubi ni kuih betul betul tradisional la bagi ni, sebab payah betul nak jumpa kan. 


Korang kalau nak makan, buat sendirilah nanti. Boleh buat banyak-banyak. Makan pon bolrh banyak. hehehe. 




Jumaat, 7 Januari 2022

Singgah di Masjid Taman Ilmu Besut, Terengganu

 Assalamualaikum.


Masjid Taman Ilmu Besut 


Kalau pergi mana-mana tempat, nik suka singgah di masjid yang berlainan, kalau yang lagi unik tu lagi nik suka singgah sebab nik suka tengok macam-macam bentuk dan senibina masjid. 

Hari tu, sempat singgah di Masjid Taman Ilmu Tembila di Besut Terengganu ni. Dari luar nampak cantik sangat sebab tu nik ajak suami singgah sambil asar terus. Sebab dah lewat petang, orang pun takde. 

Full view of Masjid Taman Ilmu Besut, Terengganu sumber twitter

Maaf tau gambar yang nik ambik sendiri tak sharp, almaklumlah guna hp cikai jer. 

Dari luar nampak, kubah masjid ni bukan macam kebanyakan kubah masjid lain yang separa bulat tu kan.


Kalau ikut pembacaan nik, masjid ni adalah masjid yang terbesar di Terengganu. Siap sepenuhnya pada tahun 2014 dan boleh muat 10,000 jemaah pada satu-satu masa. Direka oleh arkitek tempatan yang mana beliau nak bina semula masjid dengan binaan tradisional yang biasa ada di belah-belah Terengganu dan Kelantan. 






Saya wajib masuk dalam gambar ibu saya.















Nik nak explain panjang-panjang pasal senibina pun tak reti. Cuma pada pandangan mata nik, masjid ni cantik dan penuh dengan nilai tradisional. Fasiliti kat masjid ni pun bagi nik terbaik.Siap ada playground untuk budak-budak lagi. Kat sebelah dalam lagi cantik, cuma nik lupa nak snap. Dok kejar Anis farhana suka sangat berlari dalam tu.

Gambar-gambar ni, nik sempat ambik side depan je. Sebab lepas tu hujan turun lebat, nak jalan-jalan keliling masjid pun takleh. Next nanti kita singgah pulak Masjid Rusia dan Masjid Kayu Ulul Albab. 




FATIHAH FAZLIN@templatesyard