Oktober 2015 - Fatihah Fazlin

Sabtu, 31 Oktober 2015

Betul-betul best ke Polis Evo ni?
Assalamualaikum korang.




Nik dah perpuluh kali baca news pasal movie Polis Evo ni. Hahaha.. Best sangat ke ceritanya korang? Sehinggakan dah dikatakan ianya satu kejayaan baru bagi industri perfileman Malaysia.Korang tau ke tak Polis Evo berjaya mengutip RM17.30 Juta selepas 42 hari ditayangkan?? Malah sehingga entry ni ni di taip, panggung wayang masih lagi memainkan filem Polis Evo ni...

Hebat kan? Nik dah dua kali tonton Polis Evo ni. Kali pertaman masa hari pertaman ianya ditayangkan..Tengok kat berjaya times square. Masa tu teragak-agak nak beli tiket, sebab malas sebenarnya nak tengok cerita melayu...hahahaha.. takde debaran sangat.. Tapi bila fikirkan ada Zizan Razak, kena tengok gak la. yes! saya fan Zizan Razak verry much! Kalau korang minat Sam sebab dia sado, nik minat zizan sebab dia lawak.. lawak dia comel. hahaha.


"Filem lakonan Zizan Razak dan Shaheizy Sam, Polis Evo, berjaya mencatat rekod sebagai filem tempatan paling laris dalam perfileman negara selepas berjaya mengutip RM17.30 Juta selepas 42 hari ditayangkan di seluruh Malaysia dan Brunei.

Filem yang diarahkan oleh Ghaz Abu Bakar dan karya asal oleh Joel Soh, Kyle Goonting dan Anwari Ashraf ini sekaligus meleburkan rekod kutipan tiket paling tinggi yang dipegang filem ‘The Journey’, yang pernah meraih RM17.28 juta pada tahun 2014."

So, bagi nik memang tak mustahil la filem ni dapat pecah panggung sepecahnya sebab cerita ni memang best sangat-sangat. Masa ni kat panggung ritu.. bila cerita dah habis..semua orang bersorak.. dan i was verry positive yang sorakkan tu tanda semua penonton puas hati dengan Polis Evo ni. Nik pun tak terkecuali. Filem aksi Melayu yang paling best setakat ni. Harap pengarah, penerbit buat lagi cerita-cerita best macam ni ye.. 


Jumaat, 30 Oktober 2015

Masakan Kampung VS Western di Teratai Corner, KKB
Assalamualaikum...

Bab makan ni, nik jenis yang tak memilih sangat.. boleh makan semua makanan yang ada depan mata.  Cuma yang menjadi favourite sejak dulu lagi tomyamlah. Tak kisah tomyam apa.. Asalkan kuah pekat kemerahan.. masam ada sikit.. memang perghhh.. yang paling nik suka.. tomyam thailand..kalau orang sana buat lagi sedap selalunya.. dah kecir air liur dah...

Tapi ni bkn nak cerita pasal tomyam la...hehe. Lepas balik dari menyegarkan mata kat Empangan Selangor hari tu.. nik pergi makan. Mula2 ingat nak pergi Dataran Kkb.. tapi dah bosan dah.. sebab selalu sangat makan sana. Dalam perjalanan tu.. terperasan ada satu kedai.. tapi macam terlindung sikit.. kami pun tak perasan.. Nasib terjenguk.. hehee.. Nama kedai ni Teratai Corner kalau tak silap nik, dan terletak di Kkb jugak la.. satu jalan nak ke Dataran tu...


Nampak kedai pun not bad. Bersih je. Memula ingatkan kedai mamak.. tapi tak. Kedai orang melayu.. so singgah jelah. Menu makanan kedai ni best.. sebab ada western food dan malay food.. pelbagai jenis nasi goreng ada... nasi goreng cili padi sedap gak kalau makan kan..  kalau yang suka makanan ala ala omputeh tu boleh la order fish and chip ke.. chicken cop ke.. banyak je menu dia .. nik lupa dah.. 
Adik tu nak masuk dalam gambar. 

Susun atur pun kemas.. yang penting kedainya bersih. Bahagian dapur idok la pulak nik nak menjenguk.. hahaha


Nik minum Air Asam boi. Tak pasti berapa harga dia.. rasanya kurang Rm2.


Kawan nik pulak order jus tembikai. Jus dia sedap sebab tak manis sangat.. harga Rm3. Kira murah dah nik rasa.

Hah.. nak tunggu makanan sampai kita buka kamera dulu untuk selfie..

Oleh kerana lapar.. nik memang nak kena makan nasi... hahaa.. order nasi goreng chicken chop Rm7.50.. hahaha.. rasanya okey je..agak memuaskan...


Kawan nik pun sama gak.. nasi goreng ... alamak lupa dah nama dia.. tapi benda macam sotong tu ialah isi ikan celup tepung. Serius isi ikan ni sedap sangat rasanya..  nik suka.. harga sama gak... Rm 7.50...



Nilah kedainya dari jauh. Tak sempat nak ambik jarak dekat.. haha.. dah naik kereta baru terhegeh nak ambik gambar.. so gambar pun tak cantik.. huhuhu.. korang kalau rasa nak makan western sikit ke.. datang la sini. Tak mahal sangat harga dia.. orang kata mampu lagi la.. 



Khamis, 29 Oktober 2015

Apa ada di Empangan Selangor?
ASSALAMUALAIKUM..

Hi korang...
Sementara tengah rehat ni, nak ambik masa sikit untuk update blog. Petang kelmarin alkisahnya kawan nik ajak makan lepas balik kerja tu. Demi tidak menghampakan orang jauh, so nik pun okey jelah. Lagipun kalau balik kerja duduk kat bilik tu memang boring sangat. Memang ternanti-nanti orang ajak keluar. So, sebelum pergi makan tu, nik decide nak pergi tengok sunset kat Empangan Selangor dulu. Sebab dah lama sangat tak tengok. Tapi sayangnya takde sunset. Apa yang ada?

Apa ada di Empangan Selangor?


Sejak menetap di Hulu Selangor ni, dah banyak kali dah nik singgah kat Empangan Selangor ni. Jatuh cinta dengan viewnya yang memang sangat cantik dan sejuk mata memandang sejak kali pertama singgah dulu. Memula singgah dulu masa nik otw nak balik kampung ikut jalan Bukit Fraser. Serius best korang. Dan tempat ni macam dah popular dah. Sebab bila nik google, ramai kot yang pernah datang sini.




Mohon maaf sebab letak gambar yang ada muka ambo gedabak besar kat situ. hahahaha. Lets focus at the view. Subhanallah cantik. Sebab tu nik suka datang sini sambil termenung mengadap Empangan. Almaklumlah, kat sini takde laut. Bagi pencinta laut macam nik ni, dapat tengok benda cantik macam ni pun kira okey dah.




Nik rasa kalau nampak awan lagi cantik kan? Ni masih musin jerebu so awan pun malu-malu nak keluar. hahaha. Korang kalau datang Hulu Selangor, terutamanya Kuala Kubu Bharu jangan lupa singgah sekejap sini tau. Kalau nak berkelah kat sini pun boleh rasanya. Kalau hari minggu ada penjual aiskrim. Bawak anak-anak! best! 



Tapi, sayang sikitlah... kalau korang tengok ada sampah yang dibuang merata tempat. Tak terkutip dan dikutip. Sedikit mencacatkan tarikan pada tempat ni. Mungkin kena letak tong sampah kat sini sebab setiap kali nik datang sini memang ramai je orang yang menyinggah. so, kemungkinan untuk dorang buang sampah tu tinggi. -_-

Akhir sekali, terimalah 'peace' dari nik. hahahaha. Eh, btw korang Empangan Hulu selangor ni dekat je dengan Bukit Kutu yang ni kononnya daki hari tu. Dekat jugak dengan Sungai Chilling. Dan dekat jugak dengan Lata Medang dan Sungai Pertak. Semua satu jalan dan korang akan sampai di Empangan ni dulu kalau dari KKB..tu je nak bagitahu..

Ada dua tiga empat entry lagi dalam draft ni. Tak sempat nak siapkan. 


Isnin, 26 Oktober 2015

Misi menawan Bukit Kutu?
Assalamualaikum.


Yes!!! Saya excited dan bersemangat untuk daki bukit kutu! 

Misi menawan Bukit Kutu.. berjayakah? Fuhh.. Kelmarin 25 Oktober nik dan beberapa kawan newbie yang lain cuba cabar diri untuk mendaki bukit kutu, untuk kali pertama. 

Perasaan nak mendaki dah lama muncul, cuma banyak kekangan. Kelmarin tanpa plan awal, kami redah wa tawakal. Masing masing semangat nak mendai Bukit Kutu yang ketinggiannya lebih 1000m dari paras laut. Yang nik baca, kalau ketinggian melebihi 1000m, dah boleh dikatogerikan sebagai gunung. Hehehe. So we gonna hike the mountain?? 

Jam 7.30am kami bertolak dari Kkb. Beli sarapan dulu Di dataran KKB yang harganya mahal dan tak sanggup dah nak beli. Sorry. Lepas tu terus bertolak ke Kampung Pertak, perkampungan orang asli moden. Yang mana tak jauh pun dari pekan KKB. tak sampai 15 minit berkereta. Kat kg Pertak nilah kaki Bukit Kutu. Kita akan start kat sini. 

Dah namanya newbie. Memang newbie lah jugak. Cuma confident je lebih. Hahaha. Dah la tak tahu jalan. So dengan rendah diri kami sepakat ikut je geng-geng di depan kami tanpa sepatah kata. 

Berikut adalah beberapa gambar hari kejadian.

Dalam sejam lebih mendaki... sampai kat sini. Masa ni muka boleh senyum lagi sebab duk teringat view cantil kat puncak. Padahal kat sini ni kami dah jauh salah jalan. Simpang yang sepatutnya sudah jauh kami tinggalka ... makaaa... 

Tinggi. Nik meranggkak naik kat atas.
Seronok berjalan. Tak tergesa-gesa. Rilek. Sambil nikmati keindahan hutan. 

Mereka dah kedepan. Ambo sibuk selfie.

Takdelah ke depan sangat. Ambo masih boleh kejar lagi. Yang paling depan tuhhh.  Semangat betul. Dia tak tau dah salah jalan. Kami semua sama-sama tak tau.

Berpeluh pun senyum je.. 

Where??? Mana bukit Kutu???? Masa ni nak dekat dah. Tapi bukan dekat dengan Bukit Kutu.. dekat dengan Lata Medang. Sedih.

Kami nak naik Bukit Kutu. Nak melihat pemandangan indah dari puncaknya yang ohsem. Nak melihat ciptaan Allah yang tiada tandingan.. tapi sayang. Geng yang kami ikut dari belakang tu rupanya berhaluan lain. Mereka menuju ke Lata Medang dan kami hanya sedar itu semua bila dah sampai ke Lata Medang yang masyaallah view air terjunnya superb cantik dan hebat. 

Jumpa satu pasangan tepi air terjun ni. Nik tanyalah dorang..

Nik: kak... Sebelah mana jalan ke Bukit Kutu ek?

Akak: salah jalan ni dik. Bukit Kutu simpang kanan masa awal2 tadi lagi. 

Nik: hahh??? 

Akak: *senyum* *macam nak gelak pun ada* takpe dik.. sini pun okey. Boleh mandi. 

Nik: Ala.. frustnya macam ni.

Akak: Naik lagi next time ye. 

Masa ni dah rasa macam nak rebah je. Hahaha. Bukan sebab penat, tapi kecewa. Betapa ai is bersungguh sungguh dalam perjalanan tu. 

Hampa. Mula-mula rasa geram sangat. Marah kat diri sendiri. Rasa sia-sia. Dua jam kami bersemangat nak menuju ke puncak Bukit Kutu. Tapi akhirnya sampai ke tempat lain. Simpang yang kami sepatutnya ke kanan tapi kami ke kiri. Sedih. Kecewa.  Misi menawan Bukit Kutu untik kali pertama gagal kerana silap percaturan. Hahaha. Next time insyaallah. Dalam masa terdekat. 

Tapi.. walaupun pendakian ni tak capai matlamat, nik bangga. Sebab nik mampu berjalan 2 jam mendaki untuk ke Lata Medang. Walaupun penatnya hanya Allah je yang tahu. Hehe. 

Berjalan lagi di Bukit Fraser.
Assalamualaikum.

Setiap entry ada gambar harus ada gambar jam ni. Hahaha. 


Berjalan lagi di Bukit Fraser | Macam biasalah.. bila tiba je hari minggu, nik akan mereput dalam bilik for the whole day. Sadis betul hidup tanpa kawan ni kan. But itsokey. Dah biasa. Dah lali.. boring-boring boleh je turun ofis. Dekat, kalau sendawa pun boleh dengar. Ahaaa..

Ni entry sambungan jalan-jalan di BukitFraser hari tu tau. Ada a few tempat yang ni tak cerita kat entry tu, so now...here, new entry. *dah apasal omputeh sangat ni*

AMARAN..
Amaran sekali lagi, Bukit Fraser bukan sejenis tempat untuk berhuha huhu.. but tempat untuk relaxing.. untuk korang keluar dari kepompong stress and whatsoever. !

Okey boleh teruskan.

Allan's Water
Tempat ni bersebelahan je dengan Strawberry farm tu. *baca sini*. Actually nik parking pun depan pintu utama Allan's water. Masa kami sampai. Takde orang pun. Tempat cantik. Macam tasik la. Dikelilingi pokok-pokok hijau.

Pintu masuk. Sebelah kanan dia nilah Farm yg ada strawberry tu.

Nak masuk tempat ni free of charge je. Cuma kalau nak buat apa-apa aktiviti lain tu.. adalah bayaran dia. Korang boleh refer kat bawah.


Meh selfie dengan muka penat nak tido.. dari kelantan.. hantar adik kat uitm jengka.. lepastu patah balik ke lipis-raub.. naik bukit fraser untuk ke Kkb. 

Ada beberapa aktiviti yang boleh dilakukan kat Allan's Water ni Kalau berminatlah. Hahaa.. Yang nik nampak best ada belon besar. Kalau tak salah, kita boleh masuk belon tu and jalan-jalan atas air. Tapi ni tak berminat pun nak try. Just tengok tengok je.




Memandangakan si kawan ni,jenis yang suka sangat nak explore tempat yang dia tak pernah pergi.. dia pergi semua jalan yang ada kat Bukit Fraser ni. Sebelah jalan semua gaung okey. Gayat tak boleh cerita. Tapi yang bestnya dapat tengok beberapa banglo cantik cantik macam oversea.. pemiliknya nik tak tahu pun.  Kalau ada rezeki lebih nak jugak buat banglo kat tempat tinggi macam ni. Berangan dulu...


One f the bungalow.. Nak masuk minum teh panas, tapi takdak sapa jemput. Hahaha. Patah balik jelah..

Lepas tu kami cuba seeking for air terjun. Cari punya cari tak jumpa. Haiyaaa.. tak tahu air terjun tu pergi mana. So kami decide untuk pergi makan. Kedai makan tu sebelahnya ada masjid. Rasanya masjid bersar Bukit Fraser kot. So senanglah nak solat ke apa. 


Bestnya makan sini. Udara lembab tak panas. Sesambil layan view cantik dan selfie. !

Sambil makan hadap the greenies.. Syokkk.


Menjelang petang, kami turun. Cukup sehari je nak menjelajah Bukit Fraser. Tu pun byk masa dihabiskan untuk google tempat-tempat best. Pelik gak.. dah pergi baru sibuk nak google. Terkapai kapai kat atas tu. Haha.

Soon.. nak pergi naik Bukit Kutu..newbie hiking.. waaaa.. tak sabar. Jom siapa-siapa nak join sama.. kita baru nak cari geng.


Isnin, 19 Oktober 2015

Berpura-pura
Hi assalamualaikum.

Happy monday? Not really sebab malas yang teramat nak melangkah pergi kerja. Hahaha. Rasa nak cuti lama je


Quote dari ig @nakbebel. Nik kadang kadang macam tak percaya jugak akan ada sahabat yang hanya bertalam dua muka. Tapi memang ada kan. 

Mungkin sebab tu nik takde BFF ever kot. Forever alone. Takpelah. Kita suka orang datang nak berkawan. Tapi kalau sedakar nak ambil kesempatan, lepas tu pura pura baik.. daku rela kawan dengan diri sendiri je. 

Tapi alhamdulillah. Setakat ni nik ada kawan-kawan yang baik. Walaupun tak rapat, tapi cukup untuk dinamakan sebagai kawan. 

Merepek apa entah pagi ni..


Ahad, 18 Oktober 2015

Mandi Manda di Sungai Pertak.
Assalamualaikum..

Dah lama tak merasa mandi sungai. Huhuhu. Masa lepak kat Taman Millenium hari tu, kitaorang decide nak pergi mandi air terjun. Tapi blur. Tak tahu tempatmya kat mana. Google sikit.. Yang terdekat katanya di kampung Pertak. Apalagi.. kitaorang terus ke sana. 

Tak jauh pun dari KKB.. Kg Pertak ni yang nik tahu perkampungan orang asli moden. Sampai je kat sana... nik terkejut. Punyalah ramai manusia yang datang. Kereta bersusun tepi jalan sepanjang sungai tu.. kami terpaksa cari parking jauh. 

Airnya boleh nik kata jernih jugaklah. Nampak bersih. The best part is sepanjang sungai ni ada port-port menarik kalau nak berkelah.. 



Seronok sangat weh dapat mandi sungai. Takde air terjun yang tinggi tu pun takpelah. Hahahha. Ni pun dah cukup seronok dah. Dapat berendam dalam air sejam dua.. sampai kecut jari. 

Selfie dengan air yang mengalir itu wajib ! Alangkah indahnya kalau ada gopro. Huaaaa.. apasal la benda tu mahal sangat. Kalau seratus dia ambo beli dah... boleh selfie dalam air. Hahhaa.

Over excited wei.. Mandi tempat cetek je. Ambo takut tempat dalam. Sebab tak pandai berenang.


Kerusi macam ni dah lama tak jumpa. Lama tak masuk dusun.


Masa nak balik tu.. kitaorang dah bukan kat tempat asal. Dari hilir sungai kitaorang naik sampai ke atas. Hahhaha. Takdelah atas sangat pun. Sebab dah penat..bercampur sejuk.. naik je jumpa pondok ni. Pondok orang asal sini kot. Banyak. Siap ada tempat nak masak apa semua. Tapi.... ada dogg! Nik manusia paling fobia dengan anjing ni. Sebab dah hampir kena kejar tak lama dulu. Anjing sini macam jinak. Tapi tetap takut! 


Alahai.. suka sangat dengar deruan air kat sini. Kehijauan pokok kat kiri kanan memang menambahkan keasyikan. Haha. Rasa nak mandi.. dan tak nak balik.Nampak macam takde orang kan.. tapi kat atas nun penuh lagi. 

Next destination Lata Medang pulak. Lalala. Kat situ baru ada port air terjun. Tapi lata tu kena jalan jauh lagi. Sampai di sungai pertak ni.. park kereta then jalan dalam 2 jam lagi.. mampukah? Insyaallah.. Kalau sihat tubuh badan sampailah nik kat sana. 

Jumaat, 16 Oktober 2015

Riadah Pagi di Taman Millenium, KKB
Assalamualaikum korang..

Riadah Pagi di Taman Millenium, KKB |Cuti sempena maal hijrah hari tu nik tak plan nak pergi mana-mana pun.. masa tu dah terfikir.. esok memang mereput dalam bilik jelah. Hahaha. Tapi nasib baik ada kawan ajak keluar. Jalan-jalan sambil breakfast katanya.



Pagi tu dalam jam 9 pagi, kami menuju ke Taman Millenium, Kuala Kubu Bharu. Nik masa mula-mula tahu di pindahkan ke sini, nik tahu ada Taman ni sebagai tempat ridaha best kat Kuala Kubu ni. Hahaha.. tulah.. kurang membaca..

So.. masa sampai tu.. dah banyak dah kereta park. Ada yang jogging.. huaaa seronoknya jogging. Nik tak de alatan nak jogging. Eh. Maksudnya kasut sukan.. seluar sukan masih lagi dalam kotak di Sabah. Bila nak ambiknya tak tahu.

Insyallah lepas ni nak ajak kawan kawan datang selalu Taman Millenium ni. Nak jogging. . Tempat dia luas. Satu pusingan tu agak2 300 kalori boleh kot dibakar. Ngeeeee..



I love this great green view ! 






Biarlah gambar gemuk pun .. bkn nak tunjuk gambar tapi view tu.. photoshoot kahwin pun okeyhhh ni. Errr.



Suasana pun nyaman je. Berangin. Nik suka sangat. Dan yang paling penting, bersih sebersihnya. Payah tau nak jumpa tempat riadah tumpuan yang bersih macam tu.






Ada tasik. Ada taman untuk kanak kanak bermain. Ada jugak pondok pondok untuk berehat. Tapi kawan nik dah beli bekal siap siap. Kami makan nasi goreng kat pondok. Hihi.

Lepas tu pusing satu taman tu sampai ke belakang. Naik ke menara tinjau. Gayat weii. Nik memang gayat nak nak lagi kalau tempat tinggi tu takde dinding. Allah. Rasa macam menara tu bergerak gerak je. Pastu boleh pulak terimagine rekahan situ sini. Macam macam.

 Ni gambar masa kat atas. Cara berdiri pun dah nampak dah kan. Ambo memang takut ! Padahal 4 tingkat je ni.

Ni menaranya..

Bawah sebelah tepi menara ada benda ni...



Dari atas menara boleh nampak pemandangan hijau ni..  tenang ye. Tapi nik tak tenang sebab duk fikir pasal takut je.. ni jugak tapak perkemahan.. mungkin bebudak PLKN la kot yang berkhemah kat sini.



Kalau korang yang tak tahu tempat ni, senang je nak cari. Kalau dari Pekan KKB korang akan jumpa balaik bomba.. jalan lagiiiii.. ada Sekolah Agama Darul Quran. Masuk je simpang Darul Quran tu.. then ikut pagar tepi. Pandu je kereta terus kedalam. Di penghujungnya korang akan jumpa pintu masuk Taman Millenium. Sampai... jangan terlajak ke pintu Ikbn pulak korang.


FATIHAH FAZLIN@templatesyard