Done Vaksin Covid! Pengalaman Divaksin Dos Pertama. - Fatihah Fazlin

Rabu, 24 Mac 2021

Done Vaksin Covid! Pengalaman Divaksin Dos Pertama.

Assalamualaikum! 


Hai korang, memandangkan isu vaksin tak vaksin ni tengah menjadi perdebatan hebat kat media sosial sekarang ni, nik terpanggil untuk menulis serba sedikit tentang pengalaman nik sendiri divaksin oleh akak akak misi. 


Sebelum cerita panjang, kalau korang nak baca FAQ pasal Vaksin Covid ni, boleh terus ke link KMM ni:  FAQ


Okey sebelum korang buat assumption, nik bukan misi atau doktor ye, tapi nik kerja kat hospital yang mana memang setiap hari, 5 kali seminggu, 8 jam sehari berhadapan dengan pesakit dan orang awam. Dan tempat kerja nik ni pun memang jadi Hospital Khas Covid. Takde isu ye, dapat vaksin awal.


Dos pertama, Corminaty Vaksin daripada syarikat pfizer pada 7 Mac hari tu. Memang dalam jadual yang dah dikeluarkan awal, nama nik ada dalam senarai penerima vakin, bersama dengan forntliner yang lain. Dalam pkul 9.30 macam tu nik kena cucuk. 


Dekat mySejahtera pun nik dah daftar awal-awal lagi masa kerajaan umumkan tu. Persediaan sebelum takde apa pun, just datang bawak telefon dan ic sahaja. Telefon perlu sebab nanti nurse bertugas akan semak pendaftaran vaksin kita kat apps mySejahtera tu.  


Cucuk vaksin covid ni tak sakit pun. Sakit lagi masa cucuk nak ambik darah  time mengandung. Hahahaha. Jarum pun kecik je. Selepas kena cucuk, kena rehat kat situ dulu dalam 15-30 minit untuk petugas pantau keadaan kita. Dah okey lepastu, kena ambik satu kad untuk  second dos vaksin, yang mana 21 hari selepas dos pertama. 


Dalam setengah jam pertama selepas cucuk tu, memang takde rasa apa pun. Tapi selepas tu memang agak lenguh jugak belah tangan yang kena cucuk tu. Hahahaha. nak angkat pun macam tak daya. Nasib baik cucuk sebelah kiri, boleh lagi buat kerja sebelah kanan. Masuk hari ke tiga dah okey. Takde kesan apa-apa dah. Semua okey!  Takde allergik ke apa. Ada kawan nik, dia cakap rasa mengantuk hari first tu. Tapi nik, alhamdulillah ok.


Setakat hari ni pun masih okey takde kesan apa-apa.  Kita tunggu untuk second dos nanti pulak la macam mana. Rasanya semua akan baik-baik je. Cucuk vaksin ni salah satu ikhtiar kita jugak kan. Insyallah selamat. KKM pun nak bagi yang terbaik untuk kita semua.

 

So, korang jangan lupa daftar untuk vaksinasi covid kat mySejahtera tu. Takpun nanti pergi je kat klinik yang disenaraikan KKM. Cek laman web kkm ye. 
1 ulasan:

Komen membina dari anda digalakkan dan di dahulukan dengan ucapan terima kasih.

FATIHAH FAZLIN@templatesyard