Positif Covid-19! - Fatihah Fazlin

Isnin, 14 Mac 2022

Positif Covid-19!

 Assalamualaikum.


Positif Covid-19! Akhirnya kan, terkena jugak dengan jangkitan Covid-19 ni. Kita kalau boleh dah mengelak sehabis daya dah, tapi mana mampu nak menolak ketentuan Allah. Gituhh. 


Macam mana boleh positif? 


Nik pun sebenarnya tak pasti dapat dari mana. Balik kampung jumpa mak sebab mak baru balik dari umrah, tapi adik beradik lain dan abah semua negatif. Padahal dorang yang lagi lama duduk kampung dengan mak. 

Hati nik kuat dok kata dapat dari pusat pemindahan banjir. Yup. Rumah nik kena banjir baru baru ni. So dua malam jugak kami berkampung kat PPS. Walaupun kat PPS tu nik, suami dan anak duduk je dalam khemah khas. Kami tak de pergi berkumpul atau berbual dengan sesiapa sebab memang nak jaga benda ni lah.

Cuma, dah nama pun tempat pemindahan kan, bilik air of course berkongsi ramai-ramai. Nik rasalah mungkin kat situ kami terjangkit. Wallahua'lam.

Sakit tekak tanda awal positif Covid


Kami kat PPS 27 dan 28 Februari. 1 Mac tu nik rasa sakit tekak. pagi tu still boleh tahan lagi, petang nak ke malam tu Ya Allah.. Tuhan je tahu peritnya macam mana. Rasa macam kena hiris dengan pisau hidup-hidup. 

Esoknya nik kene kerja. Hati dah tak sedap. Malam pun tak boleh tido langsung. Pukul 5 pagi nik buat sendiri test, Guna test kit yang saliva test tu. Memang suami nik dah beli stok siap-siap kat rumah.  Tak tunggu lama pun, terus keluar 2 line! Positif covid-19 dah aku ni! Macam tak percaya ye. 

Officially covid fighter dah. Kena update MySejahtera. Upload test kit yang positif tu.  Kena  jawab soalan-soalan kat situ.

2 Mac Nik dah mula tak berdaya dah. Tekak sakit. Demam. Rasa sejuk tapi panas. Sakit kepala. Sakit badan. Terutama bahagian pinggang ke bawah.  Mata tak boleh nampak cahaya, sakit.  Dua hari pertama memang ngeri. Nak bangun ke tandas pun dah tak mampu. 

Hari ke 3-5 nik dah mula membaik. Kepala dah tak sakit. Nik makan vit c tiap hari, panadol, ubat batukk, air kelapa muda campur garam, air lemon campur cengkih, kurma pun banyak nik makan.  Masa ni masih ada deria rasa dan bau.

Masuk hari ke enam, nik dah mula takde deria bau. Tapi okeylah sebab demam pun dah okey. Kepala dah tak sakit. 

Hari kelapan kena masuk kerja dah. Sebab kan sekarang kuarantin cuma 7 hari je. Hari last tu nik test dah negatif. So tak risau sangat dah nak kerja. 

Dah sihat, result pun dah negatif, esoknya terus ajak papa anis g pantai. Lemas betul duduk rumah seminggu tak keluar mana-mana. Dapat tengok pantai dalam sejam, baru rasa rileks sikit.



Sekarang alhamdulillah nik pun dah okey. Cuma tekak je masih lagi berkahak, tak nak hilang-hilang. hahaha. 


1 ulasan:

Komen membina dari anda digalakkan dan di dahulukan dengan ucapan terima kasih.

FATIHAH FAZLIN@templatesyard