Assalamualaikum..
Alang alang rajin nak menaip ni, nik nak share la dengan korang resepi nak buat popia nestum meletops kebabom . Mak aih nama tak boleh blah kan. Eh.. popia kita ikut kita lah nak letak nama apa..:)
Alkisahya biskut raya untuk dikirim ke kampung nik beli sikit je tahun ni. Tak sempat nak tempah sebab hari tu ada masalah ringgit malaysia. hahaha. So tak kan nak kirim sikit je kan.. nik buat la popia.. takde lah gempak mana pun. tajuk je lebih. Tak susah pun korang nak buat popia nestum ni. Cuma kelainannya nik buat popia nestum bermilo. kehkeh
Resepi Popia Nestum Bermilo.
- 2 paket kulit popia (nik memang plan nak buat banyak)
Bahan-bahan sampingan.(dikisar sekali)
- 2 cawan kecil Nestum (terpulang nak jenama apa)
- 1/2 cawan susu tepung
- 1/2 cawan horlicks
- 1/3 cawan milo
- 1/3 cawan gula kasto r(terpulang nak lebih atau kurang)
- Tepung gandum (bancuh dgn sedikit air- bertindak sebagai gam kulit popia) tapi nik guna telur je nak kasi lekat.
- Minyak
Cara-cara membuat Popia Nestum Bermilo.
1. Mula-mula kena potong 2 kulit popia dan ceraikan kulit tu satu persatu. Gulung kulit popia tu jadi macam kat bawah ni. Untuk lekatkan kulit popia tu, boleh sapukan telur atau bancuhan gandum tadi.
2. Lepas dah habis gulung semua, biarkan dulu lama sikit supaya gulungan popia betul betul melekat. Ada orang cakap biar selama sehari, tapi nik tak sampai setengah jam pun. haha. excited nak menggoreng.
3. Siap semua, gunting popia tu secara menyerong. Saiznya ikut suka hati. Dah siap gunting, boleh la goreng.
4. Bila popia dah masak digoreng, angkat dan keringkan minyak. Lepas tu masukkan bahan bahan yang di kisar tadi. Gaul lembut. Taknak bagi popia hancur. hehehe. Popia nestum bermilo meletop kebabom anda siap.
Tadaaaaa.. dah siap goreng separuh daripada popia tu.. semalam dah tak larat nak menggoreng. Jam 12 baru siap. penat denn ! |
Okey popia nestum bermilo nik dah siap untuk di kirim kat mak.. Hehe.. Dah siap masuk kotak pagi tadi. So, sesiapa yang rasa nak cuba buat.. silakan.. Mudah je nak buat popia ni. Cuma kena rajinlah.
Selamat mencuba !
buatnya lama..makannya sekejap aje klu nak dihabiskan...
BalasPadam