Pengalaman Bersalin Anak Pertama. Ngeri?

Thursday, 5 September 2019

Macam mana pengalaman bersalin anak pertama korang? Seronok atau ngeri? Haha.

Alhamdulillah.

Nik dapat merasai pengamalan melahirkan seorang umat nabi Muhammad tahun lepas, 2018. (Hambekkk, dah setahun baru terkedek nak update!) Syukur sangat-sangat. Memandangkan bersalin anak pertama ni,jadi nik teringinlah nak catatkan sedikit memori indah tu kat blog ni. Mana tau boleh dijadikan panduan atau bahan bacaan untuk ibu mengandung yang lain.  Sebab nik tau, masa kita mengandung  semua benda yang jadi kat diri kita, kita akan google kan? Mau tak! Anak dalam perut tu ibarat nyawa. Kalau boleh tak nak jadi apa-apa kat baby. Kan?

Kita sama!

Pengalaman bersalin nik agak ngeri la jugak, bagi nik la. Okey nik start dari awal ye. Oh btw, nik bersalin kat hospital kerajaan je tau, bukan private.

Setelah setahun dilahirkan. Baby ibu :)


Awal kehamilan, nik memang ada morning sicknes setiap pagi bangun tidur nik akan muntah air warna kuning. Sebelum pergi kerja memang wajib muntah. Kalau tak silap sampai bulan ke 5. Fuhhh. Perit kat tekak tu Allah je yang tahu.

Ok. Kita start. Panjang nau mukadimah!

19 OGOS 2019

Nik ambik Cuti bersalin awal seminggu dari due date 30 Ogos 2018. Hari kedua kat kampung nik ke Pasar dan balik dari pasar tu dalam tengah hari nik dan suami singgah masjid. Nak dia jadikan cerita, nik terjatuh dalam tandas masjid. Sakit giler kat bahagian punggung masa jatuh tu. Tapi sekejap tu jelah. So nik fikir, tak de apalah.  Balik rumah macam biasa je.

Dah sampai rumah, malam tu mak balik ceritalah kat mak. Hahaha. Terus kena suruh pergi emergency. Masa tu nik macam. Hemmm. Tak sakit apa ni, segan gila nak pergi hospital. Nak cakap apa dengan misi dengan doktor nanti?

Pergi emergency, dorang refer nik ke dewan bersalin terus. Masa tu 38w++ dah.

Misi: Nok beranok doh ko? Sakit sakit doh?

Me: Dok misi. Takdi pukul 3 reboh bilik air. Mok suruh mari cek takut jadi gapo gapo.

Misi: Aik. Kalu mok tok suruh tok mari ko?

Me: Hihi. Tok sakit apo pun ni.

Mengucap panjang nurse. Haha.

Nurse cek semua. Bp nik tinggi. Cek CTG apa semua okey. Tapi nik bagitaulah nurse, baby memang kurang gerak hari tu. Tak pastilah sebab jatuh atau sebab nik yang tak rasa sbb banyak jalan.

Doktor nak admitkan nik kat wad bersalin sebab BP tinggi. Hahaha. Lepastu dia pun cakap patient kalau datang dengan complain baby kurang gerak, wad kena pantau.

Ha ambekkk.. kena masuk wad which is nik tak jangka dan tak bersedia jiwa dan raga lagi.. nik ambik cuti bersalin awal sebab nak balik kampung awal. Nak jalan jalan cari makan dulu.. sudahnyaaaaa. Huwaaa.  Nak tak nak duduk la kat wad tu. Setiap 4 jam kot kena cek BP. Asyik tinggi je. Kalau dah tinggi memang tak boleh nak keluar wad lah kan.. Pastu ada berapa kali entah misi pasang benda alah kat perut nak cek CTG.

Nik berkampung kat wad bersalin tu empat hari sebelum bersalin. Berkampung tanpa ada rasa sakit nak bersalin pun. Tengok orang lain sakit tunggu masa je nak keluarkan baby tapi ni. Jalan situ jalan sini melawat patient lain sebab bosan tak tau nak buat apa. Mak siap bawakan air asam gelugor nak bagi bacaan BP tu turun tapi tak jadi jadi. Tsssskkkkk.

23 OGOS 2019

Malam 23 ogos tu nik solat hajat. Minta Allah permudahkan semua. Kalau belum masa nak bersalin nik mintak Allah bagi nik keluar wad sebab masa tu memang dah betul betul bosan tahap stress dah. Sebab memang tak rasa sakit apa!  

24 OGOS 2019

Alhamdulillah. Allah dengar doa nik masa tu, esoknya pukul 1 tengahari macam tu, air ketuban pecah sendiri. Masa tu ai is konfius jugak ingatkan terkencing ke apa.  Nik bagitaulah nurse. Dia minta pakai pad dan tunjuk kat dia bila nak tukar pad. Hmmm. Malu weh! Tapi tak sampai dua jam pakai, pad dah rasa penuh. Sah memang dah pecah ketuban dan nurse bawak nik cek bukaan kat bilik lain. Nik stay bilik asing sbb ada darah tinggi, Bp tinggi, katanya tak nak bagi terganggu dengan patient lain. ( HAHAHA. TAPI NIK YANG PERGI GANGGU DENGAN BERBUAL DENGAN PATIENT LAIN. STRESSS TAKDE KAWAN BERBUAL)

Cek bukaan masa tu baru 3cm. Tak sakit lagi masa tu. So pergilah berbual dulu kat luar. Kebetulah waktu melawat family nik datang. Suami pun ada. Bawak makanan macam-macam. Nik pun apalagi makan jela semua yang ada. Haha. Jenis nik, masa nak dekat dekat terikh nak bersalin tu, nik suka sangat-sangat makan ais. Mak siap bawak satu jag ais hari tu. 

Dalam pukul 4 macam tu dah start sakit. Lepastu ada darah sikit bercampur lendir keluar. Sebab dah rasa sakit nik bangun nak bagitau nurse. Kena cek bukaan sekali lagi, baru 5cm nurse kata. Lambat lagi ni katanya. Dia pesan suruh banyak jalan. Hmm. Masuklah semula kat bilik terkontang-kanting seorang diri

Masuk pukul 5 lebih macam tu nik dah mula rasa sakit contraction yang teramat sangat Allah saja yang tahu sakitnya macam mana tak boleh nak cerita. Masa tu hari sabtu kalau tak silap. So waktu melawat panjang sampai pukul 7 malam. Masa sakit sangat tu mak dan suami ada tolong gosokan belakang.  Kata orang kalau gosok kurang sikit kan. Tapi bagi nik masa tu sama je. Sakitnya masa tu sampai tak mampu tak cakap apa-apa.

PENGALAMAN SAKIT NAK BERSALIN NI MEMANG TAK BOLEH NAK DESCRIBE. Kita dah lalui sendiri baru kita akan tahu. Tabik hormat pada mak mak sekalian!

OK! Sakit contraction berlanjutan. Mula mula dalam 15-20minit sekali dalam 3 4 saat, lepastu jadi makin kerap! Masa ni nik masih boleh kira sakit contraction kat apps dalam phone. Yelah kan, sakitnya sekejap sekejap. Bolehla pegang phone lagi. Sambil sambil tu bukak video mengaji.


Jam dekat pukul 9 malam nik dok dengar nurse macam bising-bising kat luar. Dorang siap-siap nak tukar syift dah agaknya. Masa tulah kemuncak sakit yang memang nik dah tak boleh nak tahan. Rasa nak uk uk tapi jenis yang sakit sesakitnya. Berpeluh dah nik masa tu. setiap saat rasa sakit dah takde yang berhenti dah. Sebelum tu sempat jugak tarik nafas dalam-dalam time sakit hilang. Rasa sakit yang tak tahan tu sampai nik tendang katil sendiri.

Meringkuk badan sebab dah tak tahan. Rasa ada sesuatu dah nak keluar kot bawah tu. Pengalaman sungguh!

Dengan tenaga yang ada nik jerit panggil nurse.  Dua tiga kali panggil jugak sebab nurse kat luar mungkin dia tak dengar

Misi: Hoh bakpo dik?

Me:  Sakit dooh dah misi. Saya rasa nok tubik(baby) dah ni.

Misi: Eh dok eh. Lambat lagi ni. Anok first lambat sekalo dio nk buka(bukaan cm)

Me: Sakit sangat dah misi (sambil tu nik menangis kuat kuat sebab tak tahan dah)

Misi: Doh marilah turun.

Nurse macam nak marah pun ada. Dengar suara dia tak puas hati. Yelah dia nak habis syif dah masa tu. Nik pulak  merengek- rengek. Mau tak berbulu. Haha. Dia bantu nik naik atas kerusi roda.  Dengan tak pakai tudung, tak pakai selipar dia tolak nik ke Labor Room.

Sempat nik pesan kat dia suruh bagitau kat suami nik. Masatu suami and mak memang ada je kat ruang menunggu kat luar. Dari petang tadi dorang tak balik sebab nik dah mula sakit kan.

Kat LR menang kena suruh naik atas katil kat sana, terus bukak kaki untuk cek bukan. Papppp.. terkejut akak nurse kat LR sebab dah bukaan 10cm.

Nurse 2: Fully dialate doh ni. FULLY!(nik dengar dia menjerit bagitau kawan-kawan kat luar. Tau kalut. Tadi tak percaya. hahaha)

Masa tu terus dua tiga orang masuk siapkan apa yang patut. Kalut teruk masa tu nik tengok nurse2 LR.. hehe. Dorang dah bersedia, nurse baju biru terus mintak nik push. Tapi dia siap siap betulkan kedudukan nik ape semua dulu. Dia ajar suruh letak dagu biar rapat ke dada. Punggung jangan angkat apa semua tu. Fuhhh.

Kali pertama teran tak keluar. Fuhhhhh. Penat jugak meneran manusia ni tau. Berpeluh dah nik masa tu. Suami pun dah ada sekali, nurse tadi bawak masuk masa tengah kalut kalut. Kali kedua nik teran lagi sekuat hati. Erghhhhh. Tak keluar jugak! Walaupun masa tu rambut baby dah nampak banyak dah.

Suami pun cakap dah nampak rambut baby. Nurse suruh dia tengok. Hahaha. Lepas tu dia mai pengang tangan nik. Sejuknya tangan laki aku masa tu!! Hahahaha. Riak muka pun macam takut je.

Me: Sakit misi. Saya tak reti teran.

Nik mengadu kat nurse. Aihhhhh. Memang kena marahla. Nurse suruh tarik nafas panjang panjang dulu. Dia betulkan kedudukan kaki nik apa semua, lepas tu dia suruh teran. Kali ni nik teran sekuat hati lagi.

Jengggggg. Keluar kepala si Anis Farhana. Hahaha. Dah keluar kepala, nik teran sekali lagi senang je keluar badan dia. Rasa macam meluncur lajuuuu je. Alhamdulillah. Kejadian dalam LR ni lebih kurang dalam 10-15 minit je. Anis farhana dari dalam perut lagi menyenangkan ibu. Alhamdulillah. Terima kasih Allah.

Kira-kira nik menahan sakit contraction tak lama la kalau nak dibandingkan dengan kawan-kawan yang lain, dalam 5jam je kot. Tapi dia punya sakit tu memang lain macam!

FRESH FROM HER MOTHER TUMMY. WELCOME TO THE WORLD MY DEAR DAUGTHER

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

BABY GIRL NAMED NIK ANIS FARHANA

Anis
Yang mesra, teman setia, ramah tamah dalam pergaulan.
Farhana
Riang gembira, senang.


Semoga Anis Farhana membesar dengan sihat ye. Dikurniakan akal yang cergas, jiwa yang kuat dan tubuh yang Cerdas untuk memberi bakti kepada agama dan bangsa. Amin...

Pengalaman bersalin nik tak habis kat situ je, sebab sebaik baby keluar, proses nak keluarkan uri pula bermasalah sampaikan nik kena bawak dengan ambulans ke Hospital lain pulak. Nanti nik sambung lagi ye. Entry ni pun dah panjang giler. Haha. Ampunn.



2 comments:

  1. Seronok bila ingat balik moment dalam LR kan. Comel baby Anis. Moga membesar dengan sihat hendaknya ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, dengan kelam kabutnya.hihi. Rasa nak beranak sekali lagi je.
      Amin terima kasih awak.

      Delete

Komen membina dari anda digalakkan dan di dahulukan dengan ucapan terima kasih.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS