Resepi Puri/Makanan Baby Untuk Anis Farhana - Fatihah Fazlin

Ahad, 15 September 2019

Resepi Puri/Makanan Baby Untuk Anis Farhana

Assalamualaikum.

Haa. bila dah jadi mak mak ni, nak cerita dalam blog pun pasal anak je la manjang kan? Jsngan risau korang, nik pun macam korang. Kat instagram dan facebook semua gambar anak je. Takpe, life circle kan. Semua orang akan mengalami benda sama.

Anis Farhana masa 6-8 Months tak cerewet. Suap ape pun dia nganga je. Senang kerja ibu dikk.


Nik nak share dengan mak mak semua(terutama mak newbie) resepi makanan baby, real baby food. Awal awal Anis Farhana start makan dulu nik memang ambik gambar bila prepare untuk dia, tapi dah lama-lama. Eh tak larat den nak masak nak ambil gambar lagi. Time banyak masa tak pelah.

Anis start makan masa umur 5 Bulan setengah, Sebelum masuk 6 bulan tu nik bagi Puri yang betul-betul cair. Just untuk bagi dia rasa je. Dah genap 6 bulan baru nik bagi yang pekat sikit.

Antara Puri/Bubur yang nik bagi:

  • Bubur Nasi Kosong
  • Puri Epal - Anis tak suka, tak tahu kenapa. Masam kot! So, papa dia habiskan.
  • Puri Kiwi
  • Puri Brokoli - kegemaran Anis
  • Puri Labu- kegemaran anis
  • Puri Carrot
  • Puri Mangga
  • Puri Avoccado - Anis tak suka, ibu pun trylah, memang avoccado tak sedap eh?
  • Puri Betik- Agak -agak anis tak berak, nik bagi dia betik
  • Puri Kurma- rendam air dulu (air ibu minum, kurma tawar buat puri anis)

Start 7 bulan, nik dah mula campurkan makanan Anis, start tumis :) masa ni dia makan banyak. ibu suka. Sua je sudu, dia nganga. 

Nik memang guna beras yang nik dah frozen untuk buat bubur anis. Beras frozen cepat sikit masak dan tekstur dia cantik je. 


Resepi Puri/Makanan Baby Untuk Anis Farhana


Resepi Puri/Makanan Baby Untuk Anis Farhana

RESEPI 1
  • Beras Frozen
  • Bayam
  • Carrot
  • Salmon
  • EVOO
RESEPI 2




  • Beras Frozen
  • Ubi Kentang
  • Garlic
  • Bawang Merah
  • carrot
  • Pakchoi
  • Serbuk ikan bilis(home made)
  • Evoo


  • Untuk dua gambar atas ni, makanan anis masa umur 7, 8 bulan kalau tak silap. Anis rupanya allergik dengan ikan bilis dan ayam, so memang sampai dia 11 bulan nik tak bagi ikan bilis dan ayam. Dia cuma makan ikan salmon/ikan selar/daging lembu je. Untuk portion dalam gambar kat atas tu, boleh dapat bekalkan kat pengasuh untuk 3 hari(2x makan). Yup, anis makan makanan yang sama je pagi dan tengahari. hehehe

    Semua tu nik akan blend, Anis 7 bulan nik blend halus lagi, tapi masuk 8 bulan nik blend kasar. Mula-mula dia macam tak nak terima, tapi suapan ke lima tu dah okey dah.


    Resepi Puri/Makanan Baby Untuk Anis Farhana

    Pasta baby ni pulak, nik start kenalkan masa 8 bulan, and walla. Anis memang lebih suka pasta dari nasi. hahaa. Pasta ni nik selalu buat carbonara cheese je. Resepi macam biasa cuma untuk pasta nik guna yang khas untuk baby, Prego Buddies. Nak tumis bebawang tu guna unsalted butter. Senang sangat aihh. Kalau kata baby dah boleh makan kasar, tak payah blend. 2 kali senang! hahaha

    BAJU TAK MUAAATTTT


    Alhamdulillah. Anis start makan, memang nik bagi dia makanan homemade je. Yang nik buat sendiri. Lebih terjamin kan, tanpa gula tanpa garam tanpa perasa tambahan.

    Harap anis membesar dengan sihat, makan masakan ibu yang tak seberapa. Kekeke.







    1 ulasan:

    1. Untuk mempermudah kamu bermain guys ajoqq menghadirkan 7 permainan hanya dalam 1 ID 1 APLIKASI guys,,,
      dimana lagi kalau bukan di ajoqq,,, WA : +855969190856
      website : AJOPK.ORG

      BalasPadam

    Komen membina dari anda digalakkan dan di dahulukan dengan ucapan terima kasih.

    FATIHAH FAZLIN@templatesyard