Tauhu Begedil Paling Sedap ! Senang je resepinya.

Khamis, 7 November 2019

Assalamualaikum.

Tauhu begedil kan kalau kena gaya buatnya perghh.. sedap menjilat jari. Nik suka makan tauhu begedil ni tapi tak suka nak buat. Hahaha. Kat pejabat lama dulu kak ton selalu ambik order. 7 biji RM10. SEDAP NAMATI akak tu punya tauhu, besar besar gedabak dia buat. Sambal kicap pulak mabelesss!


Nampak macam sedap kan? Memang sedap weii
Kejadian belum digoreng!


Close up sikit  Tauhu Begedil yang dah siap goreng! Mabeles .Tiga tak cukup.
Disebabkan kempunan nak makan tauhu begedil orang sana, nik beranikan diri buat sendiri. Hmm. Kalau rajin semua jadilah. Haha.



Resepi tauhu begedil:
  • Tauhu (nik beli dua paket) lupa dah berapa biji tapi sepeket dalam RM4
  • 4 Biji kentang saiz penumbuk budak darjah 3
  • Bawang holand separuh cincang halus
  • Daging ayam kisar (nik guna separuh paket je yang saiz biasa tu)
  • Daun sup banyak sikit biar sedap
  • Garam satu sudu kecil 
  • Kiub pati ayam 
  • Lada merah dan hijau untuk hiasan
  • Bawang goreng
  • Minyak
  • Telur 2 biji 

Cara penyediaan Tauhu begedil ni verry the senang

  • Rebus kentang dalam air mendidih hingga empuk. Bila dah empuk buang kulit dan lenyek kentang sampai hancur.
  • Dekat kuali pulak, korang panaskan minyak dan masukan ayam cincang dan bawang holand. Kacau bagi masak sikit. Then letak dalam satu mangkuk.
  • Campur semua sekali gorengan tadi ,lenyekan kentang, hirisan daun sup, kiub pati dan garam. Kacau supaya semua bersatu teguh bercerai roboh! bentukan bulatan sikit untuk sumbat dalam tauhu nanti. 
  • Tauhu tu pulak gunting sikit bahagian tengah dan buang isi dengan hati-hati. Kalau kasar hancur lerrr tauhu korang.
  • Sumbatkan begedil korang yang dah siap tadi!
  • Celupkan dalam telur dan goreng dalam minyak yang panas.
  • Wallaaa.. siap tauhu begedil korang. Hiaslah dengan lada warna warni dan bawang goreng korang.
  • makan dengan sambal kicap yang mabelesssss. meletop kebabom. Resepi sambal kicap korang google la ek. Nik takleh share resepi nik sebab tak berapa nak sedap buat haritu. hahahhaa. Korang google yang sedap-sedap sikit. hahahahah
Selamat mencuba ! ! 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen membina dari anda digalakkan dan di dahulukan dengan ucapan terima kasih.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS