Bercuti Ke Pulau Kapas, Terengganu Edisi Jimat - Fatihah Fazlin

Khamis, 17 September 2020

Bercuti Ke Pulau Kapas, Terengganu Edisi Jimat

 Assalamualaikum.  


Bercuti Ke Pulau Kapas, Terengganu - Tajuk edisi jimat tu mesti korang tertarik kan. Hahaha, saje pancing nak korang baca. Alhamdulillah minggu lepas dapat bawak Anis Farhana ke pulau untuk pertama kalinya. Eh, nik pun kali pertaman jugak ke pulau okey! 


Dah lama teringin nak ke pulau, mula-mula plan nak ke Pulau Perhentian tak jadi. Last-last awal bulan Ogos hari tu, nik ternampak sponsored post kat ig untuk percutian 2D1N. Apalagi terus klik la. Tanya sikit- sikit itu ini, nik terus book. Kang takut tak jadi pulak. Papa anis bukan boleh kira, takut dia tunda tarikh kita pilih, baik kita bayar siap-siap. 

PULAU KAPAS.

ni kawasan resort yang nik stay, yang bahagian depan ni, memang bilik sebiji sebiji, harga mahal la sikit, nik stay kat bahagian belakang, kalau kat gambar ni nampak yang tinggi kt belakang tu. 

Bilik air agak luas jugak. Ada benda basic je, syampoo ubat gigi apa semua tu takde ye.

ada balkoni.Kanan tu viewnya.  aahah. memang hutan je.

anis sampai terus tido. dia mengantuk dari atas bot lagi.

Nik share apa je yang nik buat/apa yang ada kat Pulau Kapas ni ye. Btw, nik ambik pakej 2D1N dengan Vacayria. Korang carilah kat fb/ig. 


Tempat menginap: Kapas Coral Beach Resort
Harga: RM140 per pax X 2 = RM 280 ( harga ni hanya untuk boat pergi balik dan 1 bilik superior)


Lain-lain aktiviti, bayar asing kat pulau. Tak ambil dalam pakej sebab nik tak pasti akan buat aktiviti apa je kat sana. Ada anak kecik kan, nak snorkeling pun takut anak tak bagi kerjasama, kalau ambik pakej, kita kena ikut masa yang dorang tetapkan. 


Kitaorang bertolak dari rumah di Setiu awal lagi dalam jam 10 pagi, sampai kat Jeti Marang dalam pukul 12tghri.  Masa untuk naik boat jam 1 tengahari. So, sempatlah singgah di pasaraya untuk beli makanan sebagai bekal kat pulau nanti. Sebab sesungguhnya makanan kat pulau kapas mahal nak mati ye. Air mineral sebotol, RM 4. Lain-lain harga untuk makanan lain korang bayangkanlah sendiri. 

 Ni Jeti Marang ye. Tengah menunggu bot. Anis tu memang tak sabooo nak naik bot. Berlari sana sini seronok. Lepas tu sibuk nak turun tangga nak naik bot. .


Nik bawak meggi 1 paket, bubur instant, air ineral 2 botol(tak cukup huaaa), biskut 2 jenis, kokocruch untuk sarapan anis farhana, dan lain-lain jajan yang tak sihat. haha . Semua makanan ni cukup untuk nik dan suami makan kat sana, tak berlapar tanpa order makanan kat pulau. Tapi untuk anis kami order jugak nasi goreng bagi dia makan malam tu. Meggi is a big no!



Ni budak excited sangat dapat naik bot, dia tak takut langsung. Suka kalau air lauk tu terpercik kena muka dia. hai la anis. 

Hari pertama.

Naik boat dalam 15 minit dari Jeti Merang.

Sampai terus check in- deposit bilik RM50 - Towel ambik kat kaunter check in,

Disebabkan anis tido, nik pun lelap mata dulu. Pukul 4.30 baru turun ke pantai. 

Jarak resort ke pantai dekat sangat.  Best! 

Petang tu mandi-manda pantai je. Jalan-jalan ikut gigi pantai sambil tengok sunset.

Malam pun sama. ambik angin tepi pantai. lepak kat cafe jap.

Btw, korang ada anak kecil, nak buat susu nak kena bayar deposit RM20 untuk thermos air panas, (hahahahaha) lepastu boleh refil banyak kali. Jangan risau deposit semua boleh dapat balik kalau tak de barang yang rosak.


Anis dengan papa. Dua dua suka sangat dengan air. Sampai tepi pantai terus terjun dah tak tengok kiri kanan. 


Ko tengoklah muka bahagia budak ni. 


ajak papa cari port takde ramai orang. 

Dapat tengok jelah orang naik kayak. Kita nak naik takut. hahaha dasar penakut. 
Macam macam dok fikir, kayak terbaliklah, lemaslah. 


dah senja pun tak mau keluar dari air tu. maka dapatlah tengok sunset sikit. Jadilah. 



Kita ambik gambar banyak banyak bagi nampak seni sikit. 

Rajin berjalan, dapat tengok view yang berlainan sikit. Yang mana memang jarang tak cantik. Ni kawasan resort sebalah, nik naik naik atas batu kat hujung gambar tu, tapi hmmm, malas nak jalan, kalau tak mesti dapat gambar cunnn.







Hari Kedua

Naik bukit singa pagi. Boat akan tunggu untuk bawak ke tempat korang nak naik bukit tu. Nik takde gambar ke bukit singa, sebab tertinggal fon dalam bilik. sedeyhhh! Layan view kat sana. cantik sangat.

Balik dari bukit singa teruskan misi mandi pantai sebab anis farhana dah tak sabor nak masuk air semula. berendamlah dalam air sampai pukul 11 lebih. 


Naik kebilik, terus mandi dan kemas barang-barang. Agaj rushing sebenarnya. So korang kalau nak santai santai, better pilih pakej yang 3D2N. Sebab banyak lagi aktiviti lain yang nik tak sempat buat. 

Pukul 12 dah nak kena check out. Pulangkan towel yg dorang bagi, kalau tak takleh balik. Hahahah

Bot nak balik ke jetty Marang pukul 1.30 tengahari. Kalau terlepas yang ni kena tunggu pukul 3. Kami siap-siap tunggu pkul 1 sebab dah check out kan, kang nak duduk celah mana pulak.


Tak reti eh nak ootd. 

Kat pulau kapas ni orang kata air tak berapa nak jernih kalau nak dibandingkan dengan Pulau Perhentian atau Redang, tapi ni pun nik rasa dah cukup jernih dah ni. Boleh nampak muka dalam air macam cermin. hahaha, Ada rezeki nanti kita g Pulau Perhentian pulak. 

Ni masa dah tunggu bot nak balik dah. Sempat lah bergambar sana sini sinun.  Yang jadi masalah, kenapa nik nampak gemuk ><  oh, terima kasih kat abang kaunter sudi offer ambik gambar kami kalau tak, kesudah tak dapat gambar bertiga.


Okey yang ni guna kerusi sebagai stand. jadikklah! Payah nau nak ambik gambar dengan anis farhana.



Selfie selfot dengan anis. Tudung tu dapat gift dari officemate yang nak bersara hari tu. Cantik dan senang jadi. hahaha memang mesra travel betul. tak yah iron. Haa, btw nik kat sini memang bwk pakaian ironless. kat blik resort pun takde disediakan iron. Tak tahulah kot kot kena mintak ke apa. 

hmmm. papa anis ambik gambar. Ibu tak sedia lagi dia dah siap dah. Redha.........



Tengok kalau ibu yang snap, verry artistic pa. hahhahahah

Overall, seronoklah dapat bawak anak ke pulau kapas ni. Orang ramai tapi masih tak crowded. Tapi taktau lah sebab nik pergi weekdays kan, weekend mungkin berbeza. Mungkin. Anak seronok ibu lagilah berganda seronok, dapat bercuti release tensionnnn. hahaha.

Okey bye! 

P/S: Pening ye nak update blogpost jalan-jalan ni.  



7 ulasan:

  1. Bestnyaaaa saya duduk di terengganu ni tak pergi lagi pulau kapas

    BalasPadam
  2. www.nonwovenbagmalaysia.com.my/ www.magspremiums.com
    MAGS PREMIUM GIFTS SDN BHD We specialize in premium and corporate gifts printing (cenderamata korporat) , Welcome to custom made your own design on the gifts. Example: non woven bags, tshirt, lanyard, keychain, etc...

    BalasPadam
  3. cantik pantai dia..Bersih je.. Dalam pulau tu ada banyak kedai makan tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan kak pasir pun memutih je. Ada kedai makan kak, setiap resort kat situ ada kedai makan dia sendiri, tp harga agak mahal. hehe

      Padam
  4. Suka tgk pulau kapas, tenang je hehhe comel lah OOTD pakai skirt pink kembang tu fatihah...anggun!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala kak juju, comel ape macam ikan paus pink je tu. hahahah

      Padam

Komen membina dari anda digalakkan dan di dahulukan dengan ucapan terima kasih.

@templatesyard